Saturday, May 22, 2010

Vagina kembali anjal, muda

Oleh NORAINI ABD. RAZAK


PILIHAN isu Kesihatan minggu ini sememangnya mengundang perbahasan dan tarikan di kalangan rakan-rakan. Ia seolah-olah satu benda baru yang tidak pernah diperkatakan sebelum ini. Sedangkan hakikatnya sejak zaman nenek moyang kita lagi, perihal penjagaan vagina amat dititikberatkan lantaran hubungkaitnya dengan keharmonian rumahtangga.

Apatah lagi di kalangan masyarakat rantau Asia. Orang Melayu misalnya amat terkenal dengan ramuan akar kayu untuk penjagaan vagina, baik untuk mengetatkan mahupun dari sudut penjagaan kebersihan. Ambil sahaja contoh mudah - bersihkan vagina dengan air daun sirih dan amalkan air akar kayu serta pengambilan jamu selepas bersalin untuk mengetatkan vagina.

Manakala herba tertentu dikatakan mampu mengetatkan vagina. Begitu juga teknik urutan yang dikatakan mampu memudakan vagina.

Amalan tradisional itu kini dipanjangkan pula dalam dunia perubatan moden menerusi

Perkembangan lebih menarik apabila dikhabarkan ada teknologi yang mampu mengembalikan dara wanita. Benarkah begitu?

Dr. Rushmini Ismail ketika ditanya tentang perkembangan menarik dalam teknologi kesihatan itu mengakui trend wanita alaf baru mahukan kesempurnaan dari hujung rambut ke hujung jari. Apatah lagi dalam dunia moden yang memungkinkan segala-galanya termasuk dalam hal menganjalkan semula vagina atau memudakan vagina yang dalam dunia perubatan estetik popular dengan nama vaginal rejuvenation atau vaginal reshaping.

Prosedur itu kini menjadi kegilaan wanita yang sanggup berbelanja beribu-ribu ringgit termasuk ke negara jiran untuk memulihkan vagina demi kepuasan diri biarpun ia tiada kaitan dengan penampilan luaran.

Dr. Rushmini yang berpengalaman luas dalam bidang estetik dan pernah mengikuti bengkel berkaitan di luar negara memberitahu, prosedur menganjal dan memudakan vagina telah lama melanda dunia Hollywood dan salah seorang pakar terkenal yang menjadi rujukan dalam bidang tersebut adalah Profesor Nicola Zibernati.

Dalam ceramah eksklusif profesor itu di sebuah hospital swasta baru-baru ini, pakar tersebut berkongsi pengalaman mengenai topik panas itu terutama di rantau Asia khususnya di Malaysia lantaran ia disifatkan masih baru.

Menurut Dr. Rushmini, teknologi V2LR (Vulvo-Vaginal Laser Reshaping) digunakan dalam prosedur untuk menganjalkan vagina. Biarpun kedengaran agak baru di negara ini namun secara diam-diam semakin banyak pakar menawarkan perkhidmatan tersebut.

''Sehebat mana keanjalan yang boleh di capai bergantung kepada jenis laser dan teknik yang digunakan,'' kata Dr. Rushmini.

Beliau memberitahu, teknik laser berkuasa rendah langsung tidak menyakitkan namun mampu memberi kesan yang sama dengan cara kuasa tinggi yang kuat dan sering mengundang kesakitan. Dengan kuasa rendah pesakit akan berasa sangat selesa. Aktiviti harian dapat dilakukan serta merta dan hanya perlu mengelak hubungan seks selama tiga hari sahaja selepas rawatan. Selepas tiga hari kita akan pulih sepenuhnya.

Teknik V2LR

Teknik LVR memerlukan tiga kali rawatan yang diulang sebulan sekali untuk mendapatkan kesan maksimum. Ia bukan saja meningkatkan keanjalan pada vagina tetapi membuatkan warna kulit sekitar nya menjadi kemerahan dan tidak gelap lagi. Dengan kata lain warna sekitar vagina tampak cantik dan menarik.

Apabila usia meningkat dan setelah melahirkan anak kesan regangan terhadap dinding vagina menyebabkan keanjalan tisu-tisunya hilang. Vagina menjadi kendur, kurang elastik dan warnanya sekitarnya menjadi gelap. Pengaruh hormon juga menjadikan keadaan lebih teruk dengan pengumpulan pigmen di situ.

Apabila laser dipancarkan warna sekitar vagina berubah menjadi cerah semula. Menurut Dr. Rushmini selain kecantikan otot dinding vagina juga menjadi lebih kuat dan tidak mudah mengalami masalah kelonggaran. Nikmat hubungan seks juga meningkat selepas rawatan seumpama itu.

Dr. Rushmini turut berkongsi maklumat mengenai prosedur menjahit semula selaput dara yang dikatakan mampu mengembalikan kegadisan seseorang wanita.

Katanya, selaput baru itu dibina dari kulit tipis pada vagina namun kaedahnya rumit dan tidak semudah teknik laser. Mungkin pada suatu masa nanti kaedah ini akan menjadi pilihan wanita yang inginkan kesejahteraan rumahtangga.

Sementara itu Dr. Shaharom Sulaiman yang mengendalikan Thalia Clinic di Kuantan turut berkongsi maklumat mengenai teknologi merawat vagina di kalangan wanita masa kini.

Beliau yang juga berkecimpung dalam bidang estetik memberitahu, penggunaan laser dalam bidang kecantikan dan perubatan semakin mendapat tempat di Malaysia.

Menurut beliau masyarakat di China, Korea, negara-negara Eropah dan Amerika sudah terdedah dan menerima bahawa rawatan laser adalah sebahagian daripada kaedah terkini yang berkesan dan selamat.

Beliau menarik perhatian mengenai kaedah V2LR yang sangat popular di Eropah disebabkan dua faktor iaitu berkesan dan proses penyembuhan yang cepat.

Secara terperinci Dr. Shaharom menjelaskan definisi vulvo yang bermaksud bahagian luar organ wanita manakala vagina pula merujuk bahagian dalaman. Oleh itu prosedur V2LR bermaksud rejuvenasi bahagian luar dan dalam organ wanita.

No comments: