Monday, August 13, 2012

Penganiayaan emosi di tempat kerja


PENGANIAYAAN emosi di tempat kerja makin banyak diperkatakan sekarang. Ia antara sebab utama seseorang bertindak berhenti kerja secara sukarela akibat tekanan emosi yang sangat teruk. Ia sama seperti buli atau perang psikologi khusus ke atas individu tertentu.
Teknik pemberhentian jenis ini dipanggil mobbing dan boleh melibatkan pegawai atasan atau rakan sekerja seperti sebuah komplot terancang.
Perkara paling malang ialah orang yang melakukan penganiayaan tersebut biasanya seseorang yang amat dipercayai.
Mangsa adakala tidak menyedari dirinya dipermainkan dan ia hanya disebabkan oleh alasan peribadi semata-mata.
Modus operandi adalah dengan membuat mangsa kelihatan teruk di hadapan orang lain, menjatuhkan moral ke tahap paling hina dan menyebabkan mangsa hilang pertimbangan lalu meletakkan jawatan.
Kita perhatikan senario berikut. Pada suatu hari bos memuji hasil kerja anda dalam satu perbincangan tertutup.
Walaupun begitu, apabila berada di hadapan rakan sekerja beliau memberikan pandangan sebaliknya, malahan merendah-rendah dan mentertawakan hasil kerja anda itu.
Anda hairan, tetapi terfikir mungkin ada sebab bos berbuat demikian. Tetapi perlakuan beliau membuatkan anda merasa bodoh di hadapan rakan-rakan.
Pada masa sama, anda disuruh membuat kerja lebih masa kononnya untuk menambah pendapatan.
Anda buat walaupun anda dapati kerja yang diberi tersebut agak berlebihan dan di luar kemampuan. Apabila berlaku kesilapan, ia sengaja diperbesar-besarkan.
Di pejabat, rakan-rakan sepakat memanggil anda dengan gelaran yang tidak enak. Lebih teruk ada yang berani menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) mempersendakan anda.
Perlakuan ini berterusan lalu menyebabkan anda terfikir mungkinkah bos berbuat demikian untuk memalukan anda supaya akhirnya anda berhenti kerja?
Adakah beliau tidak dapat mencari alasan kukuh memberhentikan anda mengikut prosedur sedia ada atau mungkin ada rakan yang cemburu dengan jawatan yang anda pegang?
Berdasarkan kajian, 45 peratus orang yang mengalami masalah di atas akan mengalami masalah kesihatan berkaitan stres seperti kerisauan, serangan panik atau kemurungan.
Dalam keadaan ekstrem, ia boleh menyebabkan "mental breakdown" dan cubaan membunuh diri.

1 comment:

Designer said...

salam. benar sekali, tetapi cukup tertekan bila kesakitan itu belaku, saya dan saudara saya jug a mempunyai pengalaman sedemikian. Allahuakbar, cukup memeritkan rasa tak tahu nak kata apa.. automatik jer , berubah kenalan masaing2...selang beberapa hari jer halau terus didpan customer dan rakan sekerja yg lain.. cukup memalukan.. Dugaan paling besar.. itulah serba sedikit dapat dikongsikan bersama ..