Sunday, July 4, 2010

Lindungi hati daripada toksik

Kesihatan hati boleh terjejas akibat pengumpulan toksik berlebihan. Bagaimana ia boleh berlaku dan apa yang boleh diamalkan dalam usaha menyingkirkan toksik sekali gus mengekalkan kesihatan hati?

Jawapan

Bahan bertoksik boleh disumbangkan oleh banyak faktor seperti daripada udara, makanan serta air yang jarang kita sedari. Begitu juga dengan tubuh kita sendiri dan bakteria juga menghasilkan toksin. Jenis-jenis bahan bertoksik termasuklah logam berat, bahan kimia, pengambilan ubat-ubatan dalam tempoh yang lama, alkohol, racun serangga, racun rumpai, pengawet makanan dan sebagainya.

Untuk mengurangkan penyerapan bahan-bahan bertoksik, adalah dicadangkan pengambilan diet yang kaya serat, seperti yang boleh diperolehi daripada sayur-sayuran. Serat mempunyai kebolehan mengikat toksin dalam usus serta menggalakkan penyingkirannya.

Antara herba yang banyak dicadangkan oleh pakar herba untuk membantu menangani masalah hati adalah Milk Thistle. Herba ini berfungsi sebagai tonik hati dan digunakan sejak berkurun lamanya di serata dunia. Keunikannya adalah kandungan silymarin, manakala silybin merupakan komponen silymarin yang paling aktif. Silybin mengandungi antioksida dan bahan pelindung hati (Hepato-protective properties).

No comments: