Saturday, November 26, 2011

Awet muda, payu dara anjal

Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
adawiyah.koh@utusan.com.my

Apabila seseorang keletihan, aktiviti harian dan hormon dalam badan terganggu. Kolagen dikatakan secara beransur-ansur semakin kurang dan menyebabkan timbul garis muka, kedut, kulit kendur, kulit kering serta wajah kusam tidak bermaya tanpa kita sedar.

Selain berhadapan dengan situasi cemas, anda mungkin stres kerana kulit yang selama ini ditatang bagai minyak yang penuh, semakin kusam dan tidak sihat.

Bagaimanapun bagi Pengarah Pemasaran dan Perniagaan Antarabangsa Sun Fabulous yang mengedar CollaB'utee, Izdihar Rosland, seseorang itu tidak perlu risau sekiranya mereka mengambil suplemen kolagen tanpa mengira masa dan keadaan. Persediaan seumpama itu membolehkan seseorang memiliki kulit yang sihat dan tenaga yang maksimum.

"Sebagai pengamal rutin kecantikan tetap, cuaca atau bencana bukanlah penghalang untuk kita mengambil suplemen kolagen. Di Sun Fabalous, kami ada CollaB'utee yang cukup mudah pengambilannya,'' katanya.

CollaB'utee merupakan produk kolagen terbaik terutamanya untuk wanita kerana mengandungi sumber kolagen daripada ikan laut dalam, mempunyai daya keterlarutan tinggi, mudah dihadam dan berdaya serapan kelembapan yang rendah.

Produk itu turut mengandungi ekstrak soya (Isoflavones) yang membantu menegangkan payu dara dan menyeimbangkan hormon.

CollaB'utee turut mengandungi anti oksida Vitamin C yang merupakan komponen penting dalam memastikan keberkesanan produk ini. Sekiranya anda tidak mendapat multi vitamin yang mencukupi, penghasilan kolagen akan berkurangan mengakibatkan kulit kusam dan hilang keanjalan,'' katanya.

Awet muda

Dalam pada itu, pengalaman dua wanita berbeza usia cukup membuktikan betapa pentingnya memelihara kecantikan untuk memantapkan keyakinan diri.

Zakiah Anas, 45, dan Wan Khatijah, 35, berkongsi rahsia suplemen tambahan berbentuk kolagen.

Kedua-duanya sudah berkeluarga tetapi masih mempunyai daya penarik. Bukan sahaja melihatkan sosok tubuh yang semakin cantik bak anak dara, mereka tetap bertenaga mengurusakan hal keluarga dan kerjaya.

Ketika ditanya rahsia awet muda, Zakiah dan Wan Khatijah memberitahu, mereka telah mengamalkan gaya hidup sihat sejak usia 20-an lagi.

Bagi Zakiah, memasuki usia 30-an merupakan cabaran besar kepada wanita untuk mengekalkan kecantikan dan kesihatan tubuh badan. Apatah lagi, dia yang sudah berumah tangga ketika itu perlu menguruskan anak-anak dan fokus pada kerjaya.

Justeru, apabila diperkenalkan CollaB'utee, dia membaca kandungan dan kebaikannya. Selepas mencuba, Zakiah merasakan perubahan dan serasi dengan suplemen ini.

"Saya memang sukakan kecantikan dan sebelum ini mencuba banyak produk. Setelah diperkenalkan dan mencuba CollaB'utee, saya berpendapat ia sesuai dengan saya.

'' Sejak usia 30 tahun lagi, saya sudah menjaga kesihatan dengan mengamalkan pengambilan suplemen dan ke gim untuk aktiviti fizikal.

''Sebagai selebriti saya perlu bersiap sedia untuk tampil cantik dan yakin. Saya juga banyak menghabiskan masa di luar pejabat dan berhadapan dengan orang ramai.," ujarnya.

Sebelum ini Zakiah memiliki kulit kombinasi berminyak dan kering. Perubahan ketara dirasakan selepas mencuba produk ini.

"Dengan bantuan kolagen ini dan pengambilan berterusan, wajah saya nampak lebih anjal dan lembap. Selain kulit wajah, seluruh badan saya lebih bertenaga. Bagi mereka yang mengalami selulit, saya juga menyarankan pengambilan produk ini," ujarnya yang telah 20 tahun bersama TV3.

Anjal

Sebagaimana di layar kaca, raut wajah Wan Khatijah Wan Othman manis dan penuh dengan sifat keibuan.

Dalam kesibukan memenuhi jadual kerja, wanita berusia 35 tahun ini tetap tampil menarik.

Sebagai isteri dan ibu, selain tahap kesihatan, penampilan diri paling diberi keutamaan sementelah kerjayanya sebagai pengacara, pelakon dan model memerlukan Wan Khatijah sentiasa bergaya dan langsing.

"Kalau kita tidak sihat, tentu sukar untuk menguruskan rumah tangga dan jika tidak langsing, mungkin peluang untuk berlakon juga terbatas sedangkan saya amat berminat berlakon," katanya.

Baginya, kesihatan dan kecantikan tidak boleh dipisahkan kerana untuk nampak cantik, seseorang itu harus sihat. Dia percaya kecantikan lahir dari dalam diri. Justeru pengambilan suplemen seperti CollaB'utee penting untuk dalaman dan kebaikan pada luar kulit seperti cerah dan anjal.

Bermula sebagai pengguna biasa, Wan Khatijah kemudian menjadi pengedar CollaB'utee kawasan Shah Alam, Selangor.

"Selepas menggunakan kolagen ini, saya dapati kulit lebih tegang termasuk bahagian payu dara. Rasanya yang manis dan menyebabkan kita rasa kenyang boleh dijadikan pengganti sarapan pagi sekiranya kita mempunyai masa terhad," ungkapnya sambil tersenyum.

No comments: