Sunday, November 18, 2012

Tips untuk mengatasi kulit ketiak menghitam
Kulit ketiak menghitam ialah masalah yang agak biasa dialami oleh kaum wanita. Malah di Female Daily sendiri, ada beratus-ratus laman yang membincangkan tentang masalah itu. Berikut beberapa langkah untuk mengatasinya:

1.  Kenal pasti puncanya. Masalah bawah lengan menghitam adalah disebabkan oleh seringnya mencabut bulu ketiak.  Maka, hentikanlah kebiasaan itu sekarang juga! Mencabut bulu ketiak akan mengakibatkan liang roma terbuka lebih besar daripada biasa. Apabila hal ini berlaku, bakteria dan kotoran akan mudah masuk ke dalam liang-liang roma lantas menyebabkan kulit ketiak menghitam. Sebagai alternatif, cubalah kaedah pelilinan (waxing) atau lampu denyut beramatan (Intense Pulse Light-IPL) yang dapat mengurangkan pertumbuhan bulu pada ketiak.

2.  Jika ketiak tidak terlalu berpeluh, elakkanlah daripada menggunakan deodoran buat sementara waktu.  Namun jika berasa tidak selesa apabila tidak menggunakannya, pilihlah deodoran yang mengandungi bahan aktif bagi membantu mengurangkan peluh pada ketiak.

3.  Sel kulit mati dan kotoran yang menumpuk juga antara punca ketiak menghitam. Jadi bantulah proses pengelupasan kulit bawah lengan dengan menggunakan bahan penyental atau skrub yang banyak dijual dalam pasaran.  Anda juga boleh menghasilkan penyental sendiri.  Penyental semula jadi yang berkesan menanggalkan kulit kasar ialah kopi. Untuk mengetahui cara membuatnya, bacalah artikel ini.

4.  Ramai yang mengesyorkan untuk menggunakan jus perahan lemon, lebih kurang satu sudu untuk kedua-dua belah ketiak.  Bahan ini dikatakan dapat membantu mencerahkan kulit ketiak yang sudah menghitam. Walau bagaimanapun, penggunaan jus lemon yang bersifat asid pada liang-liang roma yang terbuka boleh mencetuskan rasa pedih. Jadi, cara ini hanya patut dicuba apabila kita berasa selesa.

No comments: