TIMUN sememangnya mempunyai pelbagai khasiat. Ia tergolong dalam kumpulan yang sama dengan labu. Luaran timun berwarna hijau agak gelap, manakala sebaik dihiris isi putih kehijauan terserlah. Terdapat dua jenis timun iaitu yang boleh dibuat acar dan untuk dihiris. Timun yang digunakan untuk dibuat acar kebiasaannya bersaiz lebih kecil.
Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan. Malah ketika cuaca panas sayuran itu amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai manfaat lain yang berguna untuk menusia.
Nilai nutrisi bagi setiap 100 gram timun yang belum dikupas
Karbohidrat - 3.63 gm
Gula - 1.67 gm
Serat - 0.5 gm
Lemak - 0.11 gm
Protein - 0.65 gm
Thiamin (Vitamin B1) - 0.027 mg
Riboflavin (Vitamin B2) - 0.033 mg
Niacin (Vitamin B3) - 0.098 mg
Asid Pantotenik Acid (Vitamin B5) - 0.259 mg
Vitamin B6 - 0.040 mg
Folat (Vitamin B9) - 7 μg
Vitamin C - 2.8 mg
Kalsium - 16 mg
Besi - 0.28 mg
Magnesium - 13 mg
Fosforus - 24 mg
Potasium - 147 mg
Zink - 0.20 mg
* Timun yang disapu ke
wajah boleh mengurangkan
kepanasan dan radang pada
kulit.
* Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat di
dalam timun menjadikan sayuran tersebut baik untuk kulit.
* Timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah
ulser, gastritis dan pedih ulu hati.
* Hiris timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.
* Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal
ekzema, artritis dan juga gout.
* Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami
masalah pada paru-paru, perut dan dada.
* Potasium di dalam timun menjadikannya sangat berguna
untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah
rendah.
* Timun mengandungi Erepsin - enzim yang membantu
menghadamkan protein.
* Jus timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut
terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kubis dan
bayam. Campuran jus timun dan lobak mereka juga bagus
untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik di
dalam badan.
* Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang
masalah kuku.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment