Sunday, January 30, 2011

Bengkel Cantik, Sihat meriah

Oleh NORAINI ABD. RAZAK
FOTO MOHD. NAIM AZIZ

Gaya Dr. Rushmini (berdiri) yang bersahaja menyampaikan maklumat berjaya menarik perhatian peserta bengkel.

BENGKEL Personaliti Cantik Sihat Bersama Dr. Rushmini dan Mingguan Malaysia berlangsung dengan jayanya minggu lalu. Menggunakan pendekatan bersahaja dan gerakan berkumpulan, bengkel dua sesi itu ternyata mendapat sambutan memberangsangkan. Rata-rata peserta berpuas hati dengan maklumat serta ilmu yang dikongsi Dr. Rushmini Maris Ismail dan rakan-rakannya sepanjang bengkel tersebut dilangsungkan.

Fokus kepada masalah berat badan, para peserta diajak untuk memahami fungsi kelenjar yang mengeluarkan hormon di dalam tubuh badan. Pemahaman itu, menurut Dr. Rushmini amat penting lantaran hubung kaitnya dengan masalah berat badan yang dialami seseorang. Apabila hormon yang dikeluarkan tidak seimbang atau tidak mencukupi maka akan berlaku masalah dalam kitaran sesuatu proses pada diri seseorang. Misalnya, kelenjar tiroid yang bertindak mengeluarkan hormon penting bagi membakar lemak. Tanpa kelenjar kecil berbentuk rama-rama itu manusia tidak dapat menjalani kehidupan dengan sihat.

Sebab itu, ada kalangan kita yang tidak peka tentang fungsi kelenjar dan hormon tertanya-tanya mengapa masalah kegemukan dapat diatasi biarpun telah bermati-matian menahan lapar dan bersenam. Sedangkan jawapan sebenar permasalahan tersebut amat berkait rapat dengan kerosakan kelenjar sehingga tidak dapat mengeluarkan hormon dengan sempurna.

Bertempat di Hotel PNB Darby Park, kira-kira 80 peserta yang menyertai bengkel tersebut turut dibimbing oleh Dr. Shaharom Sulaiman dari Klinik Talia, Kuantan Pahang tentang 'hormon kasih sayang' dan kesannya kepada kehidupan rumah tangga. Beliau mengupas topik tersebut secara mendalam sambil mengait fungsi hormon dengan pasang surut kehidupan seksual pasangan berumahtangga. Sememangnya maklumat yang dikongsi Dr. Shahrom amat berbaloi dalam memberi kesedaran kepada para peserta bengkel mengenai isu tersebut yang kadangkala di pandang remeh sehingga memberi kesan kepada pembentukan rumah tangga bahagia. Para peserta juga diperjelaskan satu per satu tentang hormon yang berkaitan seperti testosterone

Bilik persidangan menjadi meriah apabila para peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk membolehkan perbincangan dari hati ke hari dibuat secara lebih berkesan. Menerusi sesi itu, para peserta dikumpulkan mengikut kecenderungan permasalahan serta topik yang digemari iaitu masalah berat badan dan kecantikan kulit.

Dr. Rushmini bersama Dr. Shahrom turut dibantu perunding kecantikan dari Klinik Talia, Vivi Sumanti Ab. Rahim serta petugas-petugas di Marissa Esthetic yang sememangnya mempunyai pengetahuan mengenai bidang tersebut bagi menjawab setiap persoalan yang dikemukakan.

Ternyata sepanjang sesi itu setiap peserta tanpa rasa segan bertanyakan setiap persoalan yang terbuku di hati sambil berkongsi pengalaman menurunkan berat badan atau menjalani rawatan mencantikkan kulit yang kemudiannya tidak mendatangkan sebarang kesan.

Bagi Vivi Sumanti pengalamannya menggunakan perubatan estetik untuk merawat masalah pigmentasi pada wajah serta menurunkan berat badan memudahkan beliau membimbing para peserta. Menjadikan dirinya sebagai model rawatan tersebut, Vivi Sumanti menjawab setiap soalan yang dikemukakan serta berjaya menarik perhatian para peserta tentang pelbagai rawatan yang ditawarkan perubatan estetik tanpa mengehadkan kepada rawatan kecantikan semata-mata.

Berikutan sambutan memberangsangkan, malah ada pembaca akhbar Mingguan Malaysia tidak berkesempatan menyertai bengkel tersebut, Dr. Rushmini bakal mengadakan bengkel kedua tidak lama lagi. Beliau memilih topik yang sama iaitu masalah berat badan serta kaitannya dengan kesihatan dan kecantikan lantaran menyedari peningkatan angka penduduk obesiti yang semakin tinggi.

''Saya berterima kasih kepada akhbar Mingguan Malaysia menerusi sisipan Kesihatan kerana bekerjasama menjayakan bengkel ini dan memberi publisiti meluas bagi membolehkan para pembaca menemui saya dalam bengkel yang diadakan baru-baru,'' kata Dr. Rushmini.

Bengkel yang mendapat kerjasama Aptomed Sdn. Bhd., syarikat pertama ditubuhkan di Malaysia mengendalikan True Bio-Identical Hormone Therapy (BIHRT) itu turut dihadiri Pengarah Urusannya T. Mahindran.

No comments: