Sunday, April 22, 2012

Puas diet, senam tapi tak kurus?


SUDAH cuba pelbagai cara untuk kurus tetapi tidak berhasil? Sudah puas bersenam, berpuasa, mengurangkan kalori malah menggunakan teknik laser dan sedut lemak, tetapi hasilnya tidak seperti diharapkan?
Jika segala usaha terbabit tidak memberikan sebarang hasil, maknanya anda berhadapan dengan situasi obesiti degil.
Apabila seseorang dilanda obesiti degil dia selalunya mengalami sindrom montel yang menyebabkan wajah seseorang itu berubah menjadi montel.
Wajah yang comel akan menjadi bulat dan kembang. Dada yang bidang juga turut kembang dan hilang bentuk. Malah sesetengahnya mengalami gynecomastia iaitu pembesaran buah dada tidak terkawal. Buah dada membesar dan melendut tanpa kolagen menyebabkan ia hilang rupa bentuk asal.
Sindrom montel juga menjadikan pinggang seseorang membesar dan ukur lilit belakang meningkat. Kalau diamati bentuk tubuh seseorang tampak seperti lelaki apabila terkena sindrom montel.
Seseorang yang menghidap sindrom montel sering merasakan dirinya tertekan kerana wajah jadi tidak cantik akibat pengumpulan lemak sekeliling muka dan dagu berlapis.
Mereka menyangka perubahan wajah itu boleh di atasi dengan penggunaan mekap yang tebal atau kosmetik yang mahal.
Sebab itu golongan ini sering menjadi mangsa keadaan kerana terpengaruh untuk membeli pelbagai barangan kosmetik demi mengubah penampilan supaya kembali cantik.
Bagi pengamal perubatan estetik, Dr. Rushmini Maris Ismail, beliau sering berhadapan dengan golongan sindrom montel yang datang untuk mendapatkan rawatan wajah.
Apabila ditanya mengapa mereka menitikberatkan kulit muka tetapi membiarkan tubuh kekal gempal, jawapan yang diberikan ialah kecewa kerana segala usaha dan kerja keras untuk menguruskan badan tidak berhasil. Pada mereka itu adalah satu takdir yang menyedihkan.
Anggapan itu salah kerana sindrom montel boleh diatasi dengan terapi bagi membetulkan semula gangguan hormon dan enzim dalam tubuh.
Ia memerlukan rawatan yang lebih daripada sekadar menjaga menjaga makan, minum dan senaman.
Rawatannya memerlukan peningkatan dalam enzim dan metabolik. Bagi memahami bagaimana sindrom montel terjadi sila fahami analogi ini. Seseorang yang mempunyai masalah kencing manis misalnya disebabkan tidak mampu memecahkan gula.
Maka gula akan kekal sebagai gula dalam darah. Seseorang yang mengalami gout misalnya tidak mampu memecahkan protein maka protein akan menjadi asid urik dalam darahnya.
Sindrom montel pula di sebabkan oleh seseorang itu tidak mampu memecahkan lemak kepada tenaga. Justeru, ia merupakan satu penyakit.
Ia boleh dikategorikan sama seperti penyakit metabolik yang lain seperti kencing manis dan gout kerana ia memerlukan rawatan dan perubahan gaya hidup yang spesifik.
Seseorang yang obes merasa letih lesu dan kurang bermaya. Dia juga mudah marah, gelisah dan berasa rendah diri.
Mood mereka kerap berubah-rubah di sebabkan turun naik paras hormon metabolik. Apabila paras hormon meningkat, mereka berasa tenang dan gembira. Tetapi apabila paras hormon merosot pula mereka merasa murung dan gelisah.
Mereka ini turut mengalami masalah perubahan pada nada dan kotak suara.
Jika dahulu suara mereka halus dan merdu kini nada suara menjadi rendah. Seorang sahabat yang dulunya gemar menyanyi kini tidak mahu lagi menyumbangkan suara di majlis keramaian.
Sindrom montel telah meragut kebolehannya menyanyi.
Seorang lagi sahabat diganggu oleh pertumbuhan bulu roma yang menyerupai janggut dan misai.
Sindrom montel menyebabkan hormon wanita menjadi rendah. Mereka yang menderita sindrom ini juga juga kerap kencing.
Setiap kali selepas makan mereka akan ke tandas manakala usus menjadi lemah dan pembuangan najis tidak lancar.
Mereka juga sering mengadu bau badan yang kuat akibat dari hadirnya hormon testosterone yang berlebihan.
Pergerakan dan daya pemikiran penderita sindrom montel adalah perlahan. Ini menjadikan setiap pekerjaan yang dilakukan menjadi lambat.
Mereka juga tidak tahan dengan bunyi bising dan sering mahu menyendiri.
Masalah gatal gatal kulit juga sering terjadi terutama pada waktu malam bagi pengidap sindrom ini. Kulit menjadi kasar dan mata mengecil. Kerap kali mereka kehilangan bulu mata dan kening di mana kening menjadi nipis.
Salah satu penyelesaian bagi mengatasi sindrom ini ialah dengan pengambilan bahan protein semulajadi phospohotidyl serine.
Ia merupakan suplemen yang mampu mengurangkan hormon cortisol yang menjadi penyebab sindrom montel.
Phosphatidylserine ialah sejenis lemak yang di namakan phospholipid yang merupakan komponen dinding sel manusia. Otak terbina rata-ratanya dari kelompok ini.
Menurut Journal of The International Society of Sports Nutrition para penyelidik mengatakan phosphatidylserine membantu para ahli sukan supaya cepat segar selepas sesuatu pertandingan sukan lasak. Ia juga meningkatkan daya ingatan seseorang.
Suplemen lain yang berkesan ialah mineral magnesium, hromium dan selenium. Mineral seperti ini wujud dalam makanan seperti tiram, sayur hijau mentah dan cendawan.
Justeru adalah penting untuk mengambil makanan mentah seperti ulam bagi pengidap sindrom montel.
Rawatan obesiti bukan semata-mata mengurangkan makan dan bersenam. Apabila sudah obes, sel-sel lemak mengeluarkan banyak estrogen yang merosakkan hormon dalam tubuh membawa kepada sindrom montel. Ia memerlukan rawatan khusus.
Salah satunya ialah melalui enzim terapi estetik. Ia merupakan rawatan terbaik kerana mengambil kira semua aspek yang menyumbang kepada sindrom tersebut.
Bagi mereka yang berhadapan dengan masalah obesiti degil dan sindrom montel ini boleh mengunjungi bengkel kecantikan dan kesihatan percuma Marissa Esthetic Semenyih pada 28 April dan 10 Mei, Marissa Esthetic Bangi (15 Mei) dan Marissa Esthetic Melaka (20 Mei).
Bengkel tersebut akan mendedahkan peserta dengan cara pemakanan yang mudah dan penting bagi melawan sindrom montel.
Mereka yang berminat boleh hubungi 03-87234808 dan 013-2448484 atau layari www.marissa-esthetic.com.

No comments: