Saturday, July 2, 2011

Jangan pandang ringan pneumococcal

Oleh ZUHAYATI YAZID

KANAK-kanak perlu diberi suntikan vaksin bagimengelakkan jangkitan PnD. - Gambar hiasan

TAHUKAH anda bahawa dalam setiap minit, seorang kanak-kanak di seluruh dunia meninggal dunia akibat Pneumococcal (PnD)?

Biarpun simptomnya nampak ringkas seperti demam berpanjangan dan batuk, namun sikap ibu bapa yang lambat membawa anak-anak ke hospital adalah penyebab utama penyakit ini menjadi serius.

Justeru, ibu bapa dan orang ramai perlu diberi pendidikan tentang bahaya penyakit yang boleh membawa maut itu.

Menurut Pakar Runding Pediatrik, Hospital Pakar Damansara, Datuk Dr. Musa Mohd. Nordin, biarpun ia berbahaya, hanya segelintir daripada golongan ibu bapa di Malaysia menyedari betapa serius penyakit itu.

Dia berkata demikian ketika melancarkan kempen Sasarkan Liputan Lebih Luas Semudah ABC , di ibu negara, baru-baru ini.

Turut hadir menyertai kempen ini ialah penghibur terkenal, Datuk Shiela Majid.

Tegas Dr. Musa, ancaman PnD yang dikenal pasti secara global menyebabkan kematian lebih satu juta kanak-kanak di bawah usia lima tahun, khususnya di negara-negara membangun.

Malah, dalam rekod bidang perubatan, terdapat banyak kes PnD memberi kesan kekal kepada pesakit.

"Ia menjejaskan upaya seorang kanak-kanak normal hingga mengalami terencat mental, pekak, lembam pertuturan dan paralisis.

"Lebih membimbangkan apabila didapati bakteria Streptococcus Pneumoniae (yang mengakibatkan PnD) sudah menjadi kebal terhadap antibiotik, sekali gus membuatkan pengurusan penyakit ini bertambah sukar,'' ujarnya.

Tegasnya, disebabkan penyakit ini disebarkan melalui udara, kanak-kanak perlu diberi suntikan vaksin menentang penyakit untuk mengelakkan jangkitan pernafasan secara berulang.

Katanya, melalui kempen sedemikian, ia bertujuan memberi pendidikan serta panduan khususnya kepada ibu bapa mengenai gejala, tanda dan risiko penyakit ini serta kepentingan suntikan vaksin bagi mencegahnya.

Tambah Dr. Musa, PnD merangkumi sekumpulan penyakit yang berpunca daripada bakteria Stroptococcus Pneumoniae yang juga dikenali sebagai Pneumococcus yang berupaya menyerang mana-mana bahagian tubuh manusia.

"Pneumococcus bermula dengan menakluki saluran pernafasan atas dan boleh merebak secara setempat, menakluki saluran darah yang menyebabkan pelbagai penyakit,'' ujarnya lagi.

Dalam kes yang tidak dirawat atau kegagalan rawatan, virus ini boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, masalah pembelajaran, kelewatan pertuturan, palsi serebrum, kerencatan mental dan kadangkala menyebabkan kematian.

Namun begitu, untuk mendiagnosis PnD agak sukar kerana gejalanya seperti demam, batuk, sesak dada dan seram sejuk berbeza mengikut jenis penyakit dan tidak begitu khusus.

Kebiasaannya pengesahan diagnosis dibuat menerusi ujian rapi seperti sinar-X dan ujian makmal.

Namun, ada banyak faktor yang meningkatkan risiko kanak-kanak menghidap PnD. Bayi yang baru lahir sehingga berusia 24 bulan menghadapi risiko paling tinggi kerana kandungan antibodi PnD yang agak rendah.

Tegas Dr. Musa, kanak-kanak yang dihantar ke pusat jagaan harian juga berkemungkinan besar untuk dijangkiti kerana lebih terdedah kepada bakteria dalam persekitarannya.

Justeru, langkah-langkah seperti amalan kebersihan baik di rumah dan di pusat penjagaan kanak-kanak adalah kaedah paling berkesan bagi mencegah penyakit ini.

No comments: